В Севастополе во время траурных мероприятий 27 ноября Гражданский комитет по чествованию памяти жертв голодомора 1932-33 гг. распространил обращение

  • Written by:
  • Leave a reply

Звернення Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв голодомору-геноціду 1932-1933 років в Україні

Дорогі співвітчизники!

У суботу, 27 листопада, вся Україна й весь світ вшануватимуть пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років.

Це безпрецедентний злочин у світовій історії. Бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Комуністичний режим прагнув позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, зламати їй хребет. Поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна. Стерти генетичну пам’ять народу. Викорінити навіть думки про свободу та власну державу.

Мільйони загиблих. Десятки мільйонів ненароджених. Понівечені людські долі. Виснажена душа українського народу. Немислимий масштаб цієї трагедії. Ім’я їй – Голодомор. Її суть-геноцид.

Україна та світ схиляють голову у скорботі.

Ми не забули.

Ми пам’ятаємо.

Звертаємося до церков та релігійних організацій із проханням провести панахиди й узяти участь у жалобних заходах зі вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Сподіваємося на вияв активної громадянської позиції журналістів: висвітлення історичної правди про Голодомор-геноцид, оприлюднення історичних матеріалів та архівних документів, показ документальних фільмів, щоб тема Голодомору-геноциду стала провідною у випусках газет і журналів, на телебаченні, радіо і в інтернеті впродовж поминального тижня і 27 листопада.

Звертаємося до керівників освітних закладів, вчителів підтримати загальнонаціональну традицію та провести у помінальний тиждень 22-26 листопада «Урок пам’яті».

Закликаємо політичні партії, громадські організації та інші інституції громадянського суспільства на аполітичній основі, за відсутності партійної чи іншої символіки, під національними прапорами з жалобними стрічками в Києві та в регіонах приєднатися до загально національної хвилини мовчання та акції «Запали свічку» 27 листопада 2010 року.

Закликаємо всіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства, віросповідання, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, 27 листопада о 16-й годині запалити свічку за душі тих, кого забрав Великий Голод 77 років тому. Вічна їм пам’ять.

Наливайченко: У справі визнання Голодомору геноцидом поставлено крапку.

Голова політради «Нашої України»Валентин Наливайченко переконаний, що у справі визнання Голодомору 32-33 років в Україні геноцидом українського народу поставлено крапку і не варто спекулювати на цьому питанні. Про це він заявив у прямому ефірі програми «Про головне» на Першому Національному.

Голова політради «Нашої України» також підкреслив, що рішення суду, який виніс відповідне рішення у січні 2010 року, ґрунтувалося на основі масштабного розслідування, свідчень, документів і висновків експертів. Окремо він звернув увагу на те, що суд визначив – Голодомор було організовано для придушення національно- визвольного руху українців на Сході України. «Саме на цих теренах в кінці 20х-початку 30-х років були масштабні повстання проти радянської влади», — нагадав Наливайченко.

Він наголосив, що рішення суду не можна заперечувати. «Суд виносить рішення від імені України, і кожен громадянин зобов’язаний його визнавати. Якщо не згодні- будь ласка, подавайте до суду і оскаржуйте. Але ж ніхто цього не робить», — сказав голова політради «Нашої України».

Відповідаючи на репліку щодо голоду і в інших регіонах колишнього СРСР, Наливайченко підкреслив, що цим країнам варто також провести розслідування, розсекретити документи каральних органів, які діяли в той час, і назвати винних у штучному голоді.

Наступний крок, за його словами – покарання винних і виплата компенсацій постраждалим. «В січні цього року в Україні відбувся фактично Нюрнберг-2. Тепер ми повинні на своїй території знаходити і карати злочинців, якщо вони ще живі, а жертви Голодомору мають розраховувати на компенсації від держави», — переконаний Наливайченко. Крім того, за його словами, наявні документи слід перекласти мовами Ради безпеки ООН і передати в комітети Організації Об’єднаних Націй. При цьому немає потреби звертатися про визнання, — факт геноциду уже визнав український суд, а Україна є стороною універсальної конвенції ООН щодо покарання воєнних злочинів і злочинів геноциду.

«Ми повинні також не допустити подібних злочинів у майбутньому і зробити все для того, щоб наші діти жили у правовій державі», — додав голова політради «Нашої України».

dsq_thread_id:
4245000352

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *